Statiunile balneo-climaterice de interes national din Judetul Valcea

Statiunea Calimanesti-Caciulata

– Este o statiune balneoclimaterica care a fost atestata documentar in 1386 si este renumita pe plan international (la recomandarea doctorului Carol Davila, Napoleon al treilea se trata cu apa minerala adusa de la izvoarele de aici).
Se pot trata afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cornice, boala ulceroasa, sechele stomac operat), boli ale veziculei si cailor biliare, afectiuni dismetabolice (hiperuricemii; dislipidemii; diabet zaharat compensate) , precum si afectiuni ale rinichilor si cailor urinare.
Se pot trata afectiuni ale aparatului locomotor (artroze, spondiloze, afectiuni degenerative articulare ale omului varstnic, nevralgii, nevrite, ascitalgii, sechele posttraumatice), afectiuni ginecologice (anexite, sterilitate secundara) si afectiuni ale cailor respiratorii superioare (rinofaringite, sinuzite cronice, bronsite cronice, astm bronsic).

 

Statiunea Olanesti

– este asezata pe malul raului Olanesti la 20 km de municipiul Rm Valcea, prima atestare documentara fiind din anul 1527, calitatile curative ale apei fiind cunoscute inca din secolul al XVIII-lea.
Baile Olanesti ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale.
Localitatea poseda un stabiliment de bai moderne, prin exploatarea a 30 de ape minerale, ca: ape clorosodice, ioduroase, clorosodice-feruginoase, sulfuri alcaline, renumite pentru efectele lor terapeutice in tratamentul bolilor de rinichi, stomac, in afectiunile vezici biliare si diabet.

Pe plan international apele minerale sunt comparabile cu apele de la Vichy, Ems, Bourboule.

Ceea ce individualizeaza produsul turistic al statiunii este unicitatea pe plan national a unor tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii alergici prin injectii cu apa minerala sulfuroasa izotona.

 

Statiunea Voineasa

– este situata la o distanta de 75 km de municipiul Rm Valcea, intr-un mirific cadru natural, altitudinea la care se gaseste conferindu-i calitatea de statiunea cu cel mai curativ aer.
Climatul tonic, puternic ionizat, bogat in aerosoli constituie principalul factor terapeutic si este recomandat in tratarea anemiilor secundare, neuro-asteniilor. In imprejurimile statiunii se poate vizita lacul Vidra si rezervatia Latorita cuprinzand padurea care se intinde pe 650 ha.