Gastronomie olteneasca-retete

Ca specialitati gastronomice din zona, va recomandam preparatele specifice bucatariei oltenesti, de la ciorba de praz, supa cu galuste de branza, prazul cu masline, la gutuile cu piept de pui, limba rasol cu legume si hrean, rosiile umplute cu carne sau numai cu orez si, nu in ultimul rand, delicioasa tochitura olteneasca. Trebuie incercate de asemenea, si alte bucate alese, specifice zonei, precum: carnaciori oltenesti, cas de potarniche, piperada, turta cu praz, bors de urzici, ciorba de stevie, ciorba de loboda, mamaliga cu cartofi, hrean oltenesc, intoarse de stevie, ghiveci in test cu carne de porc, fasole verde cu smantana.
Printre produsele traditionale atestate, judetul Valcea se poate lauda cu:

  • Telemea din lapte de oaie Perisani
  • Branza de burduf
  • Pastrama de oaie
  • Paine neagra integrala pe vatra
  • Dulceata
  • Castraveti murati de Dragasani
  • Zacusca
  • Tuica de prune de Vaideeni
  • Tuica de Stroesti de 24% vol/ 50% vol sau 30% vol alcool
  • Tuica de pruna de Golesti
  • Rachiu din fructe de Stroesti- Valcea 37,5% vol
  • Telemea din lapte de vaca ”Lovistea”

Va propunem cateva retete, pentru unele din cele mai populare delicatese traditionale, catacteristice regiunii:

1) Supa cu galuste de branza

Ingrediente:
• 300 g branza de vaci
• doua oua
• 4 ardei grasi
• 800 g rosii
• 500 ml apa
• doua cepe
• un morcov
• o jumatate de telina
• un ardei iute mic
• 4 linguri de ulei de masline
• sare, piper
• patrunjel
• marar
• cimbru
• faina
• iaurt

Preparare:
Branza de vaci se amesteca bine cu ouale, mararul si patrunjelul tocat. Se adauga sare, piper si faina cat sa rezulte o pasta potrivit de tare. Se fac galuste egale si se asaza pe o farfurie presarata cu faina.
Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga o lingurita de sare si, cand incepe sa clocoteasca, se introduc galustele si se fierb pana cand ies la suprafata. Cepele se curata de foi, se spala si se toaca marunt. Ardeii se curata de seminte si se toaca in cubulete.
Rosiile se curata de pielita si se toaca marunt. Morcovii si telina se dau pe razatoare.
Se pun toate legumele intr-o cratita impreuna cu uleiul de masline, se lasa sa fiarba cateva minute, apoi se adauga apa, sarea si piperul.
Se mai lasa sa fiarba timp de zece minute, se opreste focul si se toarna intr-un vas mai inalt.
Se paseaza cu un blender, se pune din nou la fiert pentru cinci minute, apoi se adauga galustele de branza si se serveste.

2) Limba rasol cu legume si hrean

Timp de preparare:
1 ora si 20 minute

Ingrediente:
Se poate folosi atat limba de porc cat si limba de vita.
Ex.3 buc limba de porc
o ceapa, jumatate morcov, cateva felii de telina se pun la fiert pentru gust, sare, piper, cimbru

Mod de preparare:
Bucatile de limba se spala foarte bine, se pun la fiert in apa rece cu putina sare. Dupa ce se ia spuma adaugam o ceapa, jumatate morcov, cateva felii de telina pentru gust si lasam sa fiarba bine. Se pot fierbe si la aburi.
Cand bucatile de limba sunt fierte se lasa putin la racorit, dupa care se curata de pielita alba si se taie felii subtiri sau bucatele cat de cat egale in functie de preferinta.

Limba rasol se poate servi alaturi de hrean amestecat cu sfecla rosie,de hrean simplu in otet, sos de hrean cu smantana, sos de hrean cu mere, sos de hrean cu usturoi.

3) Tochitura olteneasca cu mamaliguta

Ingrediente :
500 g pulpa de porc
100 g costita afumata
200 g ciuperci
1 ardei gras
2 cepe
150 ml suc de rosii
3 catei de usturoi
100 ml ulei
sare, piper

Preparare :

Se taie pulpa de porc cubulete. Costita se taie si ea cubulete mici .Uleiul se incinge intr-o cratita si se prajesc bucatile de carne sarate si piperate . Se scoate carnea si se rumenesc bucatile de costita afumata care apoi se scot de-o parte.
Se curata ,se spala si se taie marunt ciupercile, ceapa si ardeiul gras si se calesc impreuna in uleiul in care s-a prajit carnea si costita. Se calesc timp de 5 minute dupa care adaugam 150 ml suc de rosii si se inabusa la foc mic. Se adauga si usturoiul tocat ,carnea si costita si se lasa sa dea 2-3 clocote impreuna.
Se serveste tochitura cu mamaliguta, se poate presara cu patrunjel verde tocat si eventual cu cascaval razuit cine doreste.

4) Turta de praz

Ingrediente
• 6 fire de praz
• lingura unt
• 1 ou
• sare
• piper
Pentru aluat
• 150 g faina
• 1 ou
• unt cat o nuca

Preparare
Se face un aluat dintr-un ou, faina cat se cere si putin unt. Se taie marunt prazul si se moaie intr-o tigaie cu o lingura de unt. Se pune sare si piper. Se da la o parte si dupa ce s-a racorit, se amesteca cu un ou. Se intinde o foaie de aluat, se imbraca o forma de turta, se pune prazul si se acopera cu alta foaie de aluat. Se unge cu ou, se da la cuptor pana se rumeneste deasupra. Se serveste fierbinte, cu salata.

5) Bors de urzici

Ingrediente
Pentru 5-6 portii:
– 100 g ceapa;
– 100 g morcovi;
– 100 g telina si albitura;
– 75 ml ulei;
– 50 g orez;
– 6-800 g urzici;
– 700 ml bors;
– Knorr Delikat si sare dupa gust;
– o legatura mica de ceapa verde si una de leustean.

Mod de preparare

Zarzavatul se taie marunt si se caleste in ulei cu putina apa. Se adauga apa cu o lingurita de Knorr Delikat si se fierbe aproximativ 10-15 minute. Se adauga orezul spalat si urzicile curatate, spalate si oparite cateva minute in apa clocotita cu sare.

Dupa ce toate ingredientele sunt patrunse, se adauga borsul fiert separat si se potriveste gustul cu sare. Ceapa verde se taie marunt si se adauga in oala. Se mai lasa sa dea cateva clocote, dupa care se trage vasul de pe foc si se adauga leusteanul tocat marunt.