Turism ecumenic

Manastirile atrag prin pitorescul, prin arta pastrata, mai toate fiind asezate intr-un loc frumos, cu imprejurimi cand aspre de aparare, cand blande ca pentru contemplare.

 

Manastirea Govora

Asezamantul monahal de la Govora se numara printre cele mai vechi din tara, fiind ridicat partial in secolul al XIV-lea si al XV-lea, sub domnia lui Vlad Tepes. Manastirea Govora ramane in istoria neamului ca fiind gazda primelor tiparituri in limba romana, dupa cele din Brasov ale lui Coresi – “Pravila de la Govora”. Incaperile in care a functionat vechea tipografie mai exista si astazi.

 

Manastirea Bistrita

O adevarata bijuterie a crestinismului, luminata de pictura lui Tattarescu ce pare ca te priveste din orice unghi. Moastele Sf. Dimitrie Decapolitul se cinstesc aici, iar icoana 3D uimeste de-a dreptul. Este singura biserica din Romania cu o catapeteasma in stil gotic.

 

Schitul Arnota

– este un izvor al credintei inaltat pe culmile pazite de vulturi, adapostind locul de veci al lui Matei Basarab. Punct de belvedere.

 

Manastirea Cozia

– incepand cu anul 1415, la Cozia a functionat pana in secolul al XVIII-lea o scoala manastireasca. Din secolul al XIV-lea Cozia devenea unul dintre cele mai importante centre culturale. In pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea si al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea fiului ei, decedata in 1605. Piatra funerara a domnitorului este o copie a celei originale si dateaza din 1938.

 

Manastirea Dintr-un Lemn

– construita din lemnul unui stejar urias, in trunchiul caruia s-a gasit in secolul al XVI-lea, o icoana a Maicii Domnului, facatoare de minuni.

 

Manastirea Frasinei

– Este singura manastire din tara care nu a fost secularizata, pastrandu-si tot terenul agricol pana in zilele noastre.Viata monahala de aici se aseamana cu cea de la Muntele Athos: in manastire nu au voie sa intre femei (numai in biserica de sus, in cea de jos au voie si femeile) si nu se gateste cu carne. In acest sens, Sfantul Calinic a asezat in anul 1867 o piatra de legamant la circa 2 kilometri de manastire, unde este astazi o biserica si dependinte pentru cazarea femeilor. Pe piatra de legamant sunt gravate cu litere chirilice atat binecuvantari, pentru cele care vor pastra acest legamant, cat si blesteme, pentru cele ce vor calca hotararea sfantului.

 

Manastirea Hurezi

– Importanta si valoroasa asezare monahala, reprezinta cel mai vast ansamblu de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca.Printre manastirile monumente istorice, care impodobesc pamantul romanesc, Manastirea Hurezi este considerata, impreuna cu schiturile sale, ca cel mai reprezentativ complex de arhitectura, definitoriu pentru „stilul brancovenesc”, fiind inclus pe lista monumentelor ce fac parte din patrimoniul UNESCO
Hurezi infatiseaza treapta inalta de creatie a geniului romanesc de la sfarsitul secolului al XVII-lea. Vizitatorul din tara sau de peste hotare afla la Hurezi galeria unica a unor straluciti oameni cu larg orizont politic si carturari de la Serban Voievod si Constantin Cantacuzino Stolnicul, pana la Constantin Brancoveanu. Frumusetii arhitecturii si picturii se adauga dovezile unui puternic centru de cultura, care a adapostit un scriptoriu celebru, producator de iscusite traduceri, superbe manuscrise si o bogata biblioteca umanista, unica in Europa de sud-est la inceputul secolului al XVIII-lea. Manastirea Hurezi este una dintre cele mai convingatoare opere ale creatiei spirituale multiseculare, pe care marele istoric Nicole Iorga a numit-o printr-o fericita formulare – in lucrarea ”Bizant dupa Bizant” – continuatoare a civilizatiei romane, ai carei mostenitori in Europa de Rasarit sunt romanii.

 

Manastirea Stanisoara

– Intregul asezamant monahal se afla intr-un cadru natural linistit, inconjurat de frumuseti naturale ispititoare.

 

Manastirea Surpatele

– Biserica este dotata cu o catapeteasma frumos sculptata, ca si usile in stil brancovenesc. Pe pereti se gasesc pictate chipurile voievozilor care au ctitorit sfantul lacas si un tablou mai rar intalnit in iconografia bisericeasca, privind „impartirea hainelor lui Iisus”

 

Manastirea Turnu

– In apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite cum ar fi : castrul roman ”Arutela”, stanca de piatra numita ”Masa lui Traian” si baile termale de la Bivolari – pe malul stang al Oltului.

 

Schitul Iezer

– Schitul Iezer este una dintre cele mai izolate sihastrii din nordul Olteniei. Astazi, Schitul Iezer cuprinde o obste de maici, care se ostenesc sa duca mai departe traditia monahala existenta aici de mai multe secole.

 

Schitul Ostrov

– Este un schit de calugarite ce se afla amplasat pe o insula a lacului de acumulare al hidrocentralei Calimanesti de pe raul Olt, fiind legat de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata printr-un pod. O mare podoaba de arhitectura interioara, care a infruntat vremurile, este ”tampla aurita”, din lemn de tei care dateaza exact de la zidirea bisericii. Icoanele imparatesti sunt foarte vechi, unele ipoteze sustinand ca ar fi chiar cele originare. Icoana Maicii Domnului a fost restaurata in 1791 de Ioan Zugravul. Din timpul lui Neagoe Basarab au ramas trei icoane: Sfantul Nicolae, Coborarea de pe cruce si Sfantul Sava, toate de o mare valoare artistica, in prezent aflate in custodia Muzeului de Arta a Romaniei.
Incepand cu secolul al XVI-lea pana in 1890, Schitul Ostrov a fost schit de calugarite. In acest schit s-au calugarit sotia lui Neagoe Basarab, Doamna Despina cu numele de Platonida, si mama lui Mihai Viteazul care si-a luat numele de Teofana.
Constructia hidrocentralei Calimanesti a impus ca biserica impreuna cu insula sa fie ridicate cu circa 6 m, pentru a nu fi inundate, si reconstruita casa staretiei. Intregul ansamblu insular este un frumos parc de agrement pentru vizitatorii statiunii Calimanesti-Caciulata care, pe langa alte ”dotari”, reuneste un numar de 47 de specii de arbori, arbusti si trandafiri.

 

Schitul Jgheaburi

– Schitul rasare din fundul unei vai adanci si stramte, marginita de rapi inalte si repezi, impadurite si alunecoase.
Este un loc foarte vechi de sihastrie. Asezarea de aici, intru inceputul ei cel mai indepartat, nu a fost facuta pentru o obste, fie ea cat de mica, ci pentru un singur om, deoarece aici nu este loc nici macar pentru o gradina, legumele si florile crescand pe terase facute cu sapa.

 

Schitul Pahomie

– Biserica, construita sub o mare stanca (pe care se afla chipul Domnului), avand in apropiere o cascada cu apa de munte, rece ca gheata, isi asteapta in liniste si rugaciune vizitatorii.

 

Schitul Patrunsa

– Acest schit a fost construit in 1740 de catre Episcopul Climent al Ramnicului in amintirea faptului ca aici a fost nascut de mama sa Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugara peste munte de frica unei invazii turcesti, adapostindu-se la poalele muntelui Buila, in locul numit astazi Patrunsa. Schitul se pastreaza astazi in stare buna si este declarat monument istoric.

 

Schitul Troianu

– In vara si toamna anului 1848, cu asentimentul autoritatilor ecleziastice, aici s-a aflat comandamentul militar al armatei de panduri si voluntari condusa de generalul Gheorghe Magheru.