Turism de aventura

TRANSALPINA (DN 67C) Denumit si Drumul Regelui, este cea mai inalta sosea din Romania si din intreg lantul muntos Carpati, avand punctul cel mai inalt in Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legatura intre orasele Novaci din judetul Gorj si Sebes din judetul Alba.

Trasee in jurul statiunii Baile Govora
1. Baile Govora – Cosata – Ocnita – Ocnele Mari;
2. Baile Govora – Municipiul Ramnicu Valcea;
3. Baile Govora – Slatioara – Costesti;
4. Baile Govora – Complexul Muzeal Maldaresti;
5. Baile Govora – Manastirea Govora – Manastirea Dintr–un Lemn (sec. XVII) – Manastirea Surpatele;
Indicatii: Acest traseu se poate face atat pe jos, cat si pe drumul judetean ce trece prin comuna Pausesti – Otasau – Surpatele- Francesti.
6. Baile Govora – satul Romani – Manastirea Horezu;
Detalii: Manastirea Horezi a fost ridicata in anul 1693 de catre Constantin Brancoveanu si este inclusa in patrimoniul UNESCO inca din 1995.
7. Baile Govora – Manastirea Bistrita (1491) – Manastirea Cotmeana (1387);
Indicatii: Pe drumul ce merge in comuna Pietrari si de aici spre Horezu.
8. Baile Govora – Schitul Papusa – Manastirea Arnota;
Indicatii: De la Bistrita, pe soseaua spre cariera sau pe o poteca lunga de circa 15 km.
9. Baile Govora – Manastirea Turnu; Detalii: Manastirea Turnu a fost ridicata de Mitropolitul Varlaam in 1676.
10. Baile Govora – Manastirea Stanisoara;
11. Baile Govora – Manastirea Cornetu;
12. Baile Govora – Ruinele Castrului Roman Pons Vetus de la Caineni; Baile Govora – Turnu Rosu – Cozia – Pestera Polovragi – Cheile Bistritei Valcene – Izvoarele Bistritei.

Detalii: Poti trece prin cel mai lung defileu din tara, 47 km lungime, sapat in Muntii Capatanii, Lotrului si Fagarasului).
Spre Izvoarele Bistritei vei merge pe un drum forestier de circa 600 de metri lungime.

 

Cheile Bistritei – Peisajul este atragator, aceste chei fiind cele mai inguste din Romania. Tot aici se gaseste si Pestera Sf. Grigorie Decapolitul, suspendata la zeci de metri, intr-un versant abrupt.

 

Cheile Oltetului. Atunci cand intri pe Cheile Oltetului, civilizatia ramane undeva in urma, la portile nevazute care separa cele doua lumi. Temperatura scade brusc cu aproape 10 grade Celsius, pentru ca razele soarelui patrund cu greu prin vegetatia abundenta si printre muntii care formeaza parca un acoperis.

 

Pestera Liliecilor. Cunoscuta si sub numele de Pestera cu lilieci, Pestera mare sau Pestera Badichii, Pestera liliecilor adaposteste specii rare de lilieci. Specialistii considera ca Pestera Liliecilor ar trebui tinuta departe de ochii curiosilor, pentru a proteja diversele specii rare de lilieci catre traiesc aici; cu toate astea, acesta este deschisa curiosilor spre vizitare si are statutul de monument natural national, fiind inscrisa in zona speciala de protectie a parcului “Piatra Craiului“.Incinta are o lungime de 162 m, fiind modelata in calcare jurasice. Pestera este o pestera calda, cu umiditate moderata si este presarata cu multe formatiuni calcaroase, cu „lacrimi ale pamantului” si cu camere care au tavan cu colorit diferit.

 

Pestera Muierilor. Prima pestera electrificata din Romania (1965) si amenajata pentru vizitare pestera a fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre raul Galbenul. Intrarea in pestera se face pe o parte a muntelui, iesirea fiind pe partea cealalta a versantului, practic traversandu-se intregul munte.

La baza denumirii pesterii cu apelativul de Muierilor se afla doua legende:
Prima spune ca, in trecutul istoric, atunci cand barbatii in putere plecau sa apere tara de navalitorii veniti de aiurea, femeile luau in graba copiii si batranii pentru a se adaposti in pestera pe atunci numai de ei stiuta, unde ramaneau ascunsi pana la trecerea urgiei.
A doua versiune sustine ca denumirea de Pestera Muierilor ar veni de la faptul ca in zilele uscate de seceta verii, femeile se asezau sa toarca langa la gura cavitatii, unde aerul ce rabufnea din interiorul ei le-ar fi usurat mult munca de rasucit a firului.
Se spune ca aici se petrec minuni si ca salile interioare, scobite in stinca, au efecte curative pentru anumite afectiuni. Femeile sterile pot ramine insarcinate dupa o vizita in “Pestera Muierilor”. De cum paseste vizitatorul inauntrul pesterii se simte altfel. Cei osteniti se invioreaza, oboseala piere ca si cind ar bea o cana de cafea tare, devin tonici si cu chef de viata. Persoane care sufera de afectiuni ca: astm bronsic, diabet, reumatism, dereglari hormonale, depresii, stres sau insomnii au declarat ca, dupa citeva ore petrecute in pestera, in decursul mai multor vizite, starea lor psihica s-a schimbat total, iar bolile care ii chinuiau pina atunci s-au ameliorat.

Dintre atractiile pesterii enumeram: Domul Mic cu aspect asemanator unei cupole gotice format prin precipitarea calcitei, Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare si Stanca Insangerata denumita datorita scurgerilor oxidului de fier, Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele impietrite, Dantela de Piatra, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. In Cupola inalta de 17 m intalnim o colonie de lilieci. In Galeria Ursilor a fost gasit un adevarat cimitir de resturi scheletice de ursi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre salbatice si mistreti. In Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte apartinand culturilor cu mult inaintea erei noastre.

 

Pestera Polovragi. Pestera Polovragi este situata la o altitudine de 670 m si are o lungime de aproape zece kilometri, fiind una dintre cele mai lungi din Romania. O portiune de 900 de metri este electrificata si luminata. Legenda spune ca pestera era cunoscuta inca de pe vremea dacilor. De altfel deasupra pesterii pe versant cam la 1000 de metri inaltime au fost descoperite ruinele unei cetati dacice datand din sec. II-I i. Chr. O legenda veche spune ca in pestera Polovragi s-ar fi adapostit zeul dacilor Zamolxe dupa ce Dacia a fost cucerita de catre romani. In interiorul pesterii se afla o forma calcaroasa, asemanatoare unui jilt ce poarta numele de “Tronul lui Zamolxe”. Despre picaturile de apa ce curg de pe varfurile stalactitelor se spune ca ar fi lacrimile lui Zamolxe, lacrimi pentru poporul sau. In interiorul pesterii s-au mai adapostit si alte persoane aflate in momente de cumpana, marturie fiind inscrisurile de pe peretii acesteia. Unul din inscrisuri dateaza din anul 1700. Datorita existentei acestor inscrisuri, multi au crezut ca, in interiorul pesterii se aflau ascunse comori si au venit in cautarea acestora.

 

Parcul National Buila-Vanturarita ( trasee turistice montane amenajate, marcate, indicatoare, panouri informative, zone de catarare)

Dintre obiectivele turistice naturale de interes, in parc pot fi vizitate:

 • Cheile Bistritei
 • Cheile Costesti
 • Cheile Cheia, unele dintre cele mai inguste si salbatice sectoare de chei din tara
 • Cheile Olanesti
 • Valea Otasaului
 • Pestera Ursilor din Cheile Bistritei
 • Dolinele din Muntele Arnota
 • Poiana cu ghiocei bogati (Leucojum vernum) de la Prislop
 • Arcada naturala Casa de Piatra de la Patrunsa
 • Rezervatia de tisa de la Cheia
 • Poienile cu orhidee din Valea Cheia
 • Pesterile din Cheile Cheii: Pestera cu Lac, Pestera Laleaua Verde
 • Pestera Arnautilor din Cheile Olanesti (Folea)