Turism cultural

Casa de cultura Horezu – Vatra de cultura si civilizatie

Vecinatatea unor importante nuclee de cultura si civilizatie romaneasca – manastirile Arnota, Bistrita si Hurezi – si-au pus o amprenta clara asupra creatiei artistice populare specifica zonei (sa nu uitam ca, de-a lungul timpului, comunitatea de olari de la Horezu a fost antrenata nu numai in realizarea de vase ceramice destinate trebuintelor specifice gospodariei taranesti, ci si unor nevoi ecleziastice si chiar princiare).
Pentru o receptare corecta a dimensiunii olaritului romanesc, vizitatorul si amatorul de ceramica populara au la dispozitie un exceptional reper istoric al mestesugului, Galeria de Arta Populara Contemporana de la Horezu, care prezinta, dupa trei decenii de la infiintare, cateva mii de exponate unicat preponderent ceramica, din cele mai reprezentative centre de olarit din Romania. La fiecare editie se adauga noi obiecte , donate de participantii la Targul de ceramica, actualizandu-se astfel an de an tabloul evolutei ceramicii romanesti, mutatiile ce s-au produs in tehnica de prelucrare a lutului, diversificarea formelor, a motivelor si nu in utimul rand evolutia personalitatii artistilor.
Astazi, Casa de Cultura Horezu adaposteste intr-un spatiu adecvat o colectie permanenta de arta populara contemporana de mari proportii.

Contact

Adresa : Strada 1 Decembrie nr.1, Horezu, 245800 Tel/Fax: 0250 / 860081

 

Casa Memoriala Anton Pann

– este un monument de arhitectura urbana, construit la jumatatea sec. al XVIII-lea, avand foisor si pivnita (elemente definitorii ale arhitecturii romanesti). A fost resedinta revolutionarului Anton Pann (1794-1854) care, la 29 iulie 1848, a participat in parcul Zavoi alaturi de alti revolutionari, cantandu-se pentru prima data Desteapta-te romane , pe versurile lui Andrei Muresan, a carui muzica o compusese, adaptand melodia cantecului Din sanul maicii mele ;

Program de vizitare:
(aprilie – octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni inchis
(noiembrie – martie): zilnic 9,00 – 17,00, luni inchis

Contact:

Adresa : Str. Stirbei Voda, nr. 4, Rm.Valcea, ROMANIA Tel/Fax: 0250 / 738026

 

Muzeul de Arta

reprezinta pentru turisti o atractie deosebita datorita exponatelor care se inscriu in randul operelor de o mare valoare artistica, precum picturile din a doua jumatate a sec. XX, printre acestea fiind si lucrari ale pictorilor: H. Catargi, Florin Niculiu, Margareta Sterian, H. Bernea, I. Grigorescu, detinand totodata si tablouri din Scoala Venetiana ( prima jumatate a sec. al XVIII-lea);

Program de vizitare:
(aprilie – octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni inchis
(noiembrie – martie): zilnic 10,00 – 17,00, luni inchis

Contact:

Adresa : Strada Carol I, nr 25. , Rm.Valcea, ROMANIA Tel/Fax: 0250 / 738121

 

Muzeul de Istorie a Judetului Valcea

– detine piese care dateaza din epoca paleolitica, cele mai importante fiind cele din perioada geto-daca si medievala, castrul roman Arutela din localitatea Calimanesti – Caciulata inscriindu-se in randul celor mai importante situri arheologice;

Program de vizitare:
(aprilie – octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni inchis
(noiembrie – martie): zilnic 10,00 – 17,00, luni inchis

Contact:

Adresa : Calea lui Traian, nr. 143, Rm.Valcea, ROMANIA Tel/Fax: 0250 / 738121
Email: muzeuljudeteanvalcea@gmail.com

 

Muzeul satului

– Bujoreni, Valcea
Va propunem un periplu prin satul valcean ale carui valori le-am conservat, ca si cum v-am invita in casa noastra, la masa noastra, in universul spiritual unic care caracterizeaza aceasta zona, unde realitatea se impleteste cu mitul, dand viata celei mai sincere exprimari a romanismului autentic. Modelul de asezare rurala traditionala, cu institutiile ei social-culturale, pe care aveti privilegiul sa o cunoasteti si-a conturat profilul tematic din anul 1969 si a intrat in circuitul turistic de vizitare in 1974.
Totul este organizat respectand cu strictete factorii constitutivi ai unui sat autohton care traieste cu adevarat. Veti remarca faptul ca gospodariile si constructiile comunitare, transferate din diferite localitati ale judetului, au fost amplasate tinand cont de formele de relief ale zonei in asa fel, incat nimic sa nu inspire o atitudine premeditat idilica. Gospodariile care pun in valoare preocuparile traditionale, mestesuguri, tehnici populare si constructiile specializate sunt in masura sa va ofere imaginea nealterata a satului valcean.
Au fost reconstruite o serie de ateliere mestesugaresti: de olarit, de dulgherie-tamplarie, de prelucrare a parului de capra. Interesante sunt si instalatiile tehnice, morile de mana si cea de apa din zona etnografica Loviste, piva, cazanul de tuica si o serie intreaga de instalatii pentru producerea vinului. In final, dar nu in ultimul rand, credem ca veti fi impresionati de arta populara valceana, ilustrata in muzeu prin decorarea interioarelor locuintelor si in cadrul atelierelor mestesugaresti, fie ca este vorba de piese textile sau de ceramica, din lemn ori metal, fie ca este vorba de icoane si mobilier popular. Speram ca aceasta enclava de cultura populara, care este Muzeul Satului Valcean, sa va fie dupa vizitare mai aproape de suflet.

Program de vizitare:
(aprilie – octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni inchis
(noiembrie – martie): zilnic 10,00 – 17,00, luni inchis

Contact:

Adresa : Comuna Bujoreni (drumul spre Sibiu), judetul Valcea, ROMANIA Telefon: 0250 / 746869

 

Muzeul de arheologie si arta religioasa.

Din anul 1973, in cadrul institutiilor cultural – educative ale judetului Valcea, funtioneaza Muzeul din Baile Govora. Fondul muzeistic il constituie “Colectia de arheologie carte si arta veche romaneasca a preotului Gheorghe Petre – Govora”, care timp de peste trei decenii a cercetat plaiurile valcene si a adunat un bogat si interesant material arheologic, numismatic, obiecte de arta si carte veche romaneasca.
In aceasta actiune se oglindeste pasiunea si priceperea unui intelectual patriot, depozitar si fructificator stiintific al unor vestigii documentare ale trecutului nostru. In sprijinul acestei actiuni, autoritatile judetene si locale au pus la dispozitia noului lacas de cultura, o casa in centrul statiunii.
Parterul cladirii, compus din patru camere, este rezervat arheologiei, iar etajul contine expozitia de carte veche romaneasca, icoane pictate pe lemn si sticla din secolele XVII-XIX si obiecte de arta crestina.
Colectia de arheologie contine peste 4000 de piese, incepand cu perioada preglaciara reprezentata prin exponate fosile de mamut, ursus arctes si ursus spaeleos din paleoliticul superior, epoca neolitica, perioada de tranzitie spre bronz, inceputul si epoca bronzului clasic, prima si a doua epoca a fierului, precum si un bogat material arheologic ce documenteaza formarea, continuitatea si prezenta poporului roman in hotarele lui firesti.

Program de vizitare:
(aprilie – octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni inchis
(noiembrie – martie): zilnic 9,00 – 17,00, luni inchis

Contact:

Adresa : Baile Govora, judetul Valcea, ROMANIA Tel/Fax: 0250 / 738121

 

Colectia de arta plastica Alexandru Balintescu

Colectia de Arta Plastica de la Costesti, a intrat in circuit public prin donatia efectuata de Alexandru Balintescu in anul 1980 si cuprinde lucrari de pictura ale lui Gheorghe Tomaziu, Florin Niculiu, Horia Bernea, Marin Gherasim, Horia Damian etc. si lucrari de sculptura apartinand artistului Rodion Gheorghita.
Personalitatea sculptorului Gh. D. Anghel (1904-1966) este bine pusa in valoare prin cele 7 lucrari in bronz care sunt expuse, unele avand valoare de unicat, reflectand coordonatele unei viziuni artistice realist-traditionaliste. Rigoarea constructiei formale este de tip clasica, reprezentarii unor tipuri umane, ideale cu valorificarea spiritului monumental.

Program de vizitare:
(aprilie – octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni inchis
(noiembrie – martie): zilnic 9,00 – 17,00, luni inchis

Contact:

Adresa : comuna Costesti, judetul Valcea, ROMANIA
Tel/Fax: 0250 / 738121

 

Complexul Muzeal Maldaresti

Complexul Muzeal Maldaresti a fost organizat intr-un cadru natural pitoresc si reuneste Culele Greceanu, Duca, precum si Casa Memoriala I.G.Duca, toate fiind monumente deosebite ale arhitecturii romanesti, in care se impletesc armonios elemente taranesti din zona cu elemente ale unor constructii cu caracter de fortificatii. Pe aceste meleaguri, unde legenda se imbina cu istoria, Cula Greceanu isi are inceputurile in secolul al XVI-lea, cand Nan Paharnicul construieste un turn de aparare, iar nepotul sau, Tudor Maldar, adauga spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, restul constructiei.
In ceea ce priveste etimologia cuvantului „cula”, acesta deriva din turcescul „kule”, care desemneaza un turn, iar in spatiul romanesc defineste, prin extensie, o locuinta intarita in forma de turn, care are drept caracteristici principale un parter inalt, masiv, o scara interioara de acces spre etaj si retragerile succesive ale zidului in inaltime.
Acest tip de constructie se afla raspandit in aria Peninsulei Balcanice, cu precadere in Serbia si Albania, dar si in Bulgaria. La noi el este caracteristic numai zonei invecinate spatiului balcanic, respectiv Olteniei si vestului Munteniei.
Ridicate de boiernasi olteni, ca masura de aparare impotriva amenintarii incursiunilor pasalelor de la Vidin si Ada-Kaleh si cetelor de haiduci care se inmultisera ingrijorator, culele au dainuit pana in zilele noastre facand dovada rezistentei lor.

Program de vizitare:
(aprilie – octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni inchis
(noiembrie – martie): zilnic 9,00 – 17,00, luni inchis

Contact:

Adresa : comuna Maldaresti, jud. Valcea, ROMANIA
Tel/Fax: 0250 / 861510

 

Muzeul Trovantilor

– Se afla in comuna Otesani, satul Costesti, judetul Valcea si adaposteste formatiuni geologice ce poarta numele de trovanti sau pietrele care cresc sau pietrele vii. Originea lor ramane inca un mare mister pentru oamenii de stiinta.